Bejárati ajtók rugalmas tömítő rendszereinek összehasonlító vizsgálata - Posch Dávid (2015)
Vizsgálataim arra irányultak, hogy egy adott bejárati ajtó, különböző mérőberendezések és szabványok segítségével mérjem, majd összehasonlítsam a Roto Kft. által rendelkezésre bocsájtott küszöbtömítő profilokat. A légzárási vizsgálat globális mérései rámutattak, hogy egy hogy egy újonnan legyártott prémium kategóriás nyílászáró, (jelen esetben bejárati ajtó) kitűnő légzárási tulajdonságokkal rendelkezik, így az érdemi mérést csak a peremtömítés alsó szakaszról történő eltávolítása után tudtam megkezdeni. A légzárás méréséhez mérőkamrát, illetve szélsebességmérőt is alkalmaztam, hogy megállapítható legyen a lokális légveszteség a szerkezet alsó síkján. A légzárási vizsgálatokhoz új peremtömítést húztam a szárnyba, pótolva ezzel a légzárási vizsgálatok előtt eltávolított szakaszt. A mérés során arra a megdöbbentő tényre derült fény, hogy a küszöb illesztésein át talál magának utat a víz, így a tömítéseket nem tudtam összehasonlítani, csak miután ezeket a réseket szilikon tömítőanyaggal leszigeteltem. Az eredmények kiértékelésénél figyelembe vettem a mérésektől független tényezőket is, amelyek leginkább a tömítőanyagok élettartamával állnak kapcsolatban. Az így kapott eredmények alapján a többihez képest drágább, de minden szempontból előnyösebb „Texel” típusú automata tömítést találtam a legoptimálisabbnak ehhez az ajtószerkezethez.