A MINDFULNESS ÉS A MINDFUL LEADERSHIP EGYES KÉRDÉSEINEK VIZSGÁLATA ÉS BEMUTATÁSA VÁLLALATI MEGKÖZELÍTÉSEKEN KERESZTÜL - Perlaki András (2017)
A dolgozat célja a Mindfulness fogalmának, előnyeinek és kritikáinak a bemutatása volt általános és vállalati megközelítésen. A dolgozatban bemutatásra került, hogy miért releváns a dolgozat megírásakor a Mindfulness témája. Ilyen releváns tényező a Mindfulness ismertségének növekedése az emberek személyes életében. Amerikában a vállalati világban egyre elterjedtebb a téma lehetőségeinek feltérképezése (pl. Aetna, Google). Számos területen kap szerepet a Mindfulness pl. Oktatásban, MBA kurzuso-kon, Büntetés-végrehajtásban, Egészségügyben. Az utóbbi pár évtizedben a téma ki-emelt figyelmet kap és gyakorlók és szakemberek kutatják a Mindfulness – általában- jótékony hatásait az emberek személyes és munkahelyi életére. Egyre nagyobb a kuta-tottság abban a témában, hogy a Mindfulness csökkentheti a stresszt, növelheti a szellemi és fizikai egészséget, a kognitív funkciókat és számos más témában is játszat jótékony szerepet. Ezeknek a kutatások hatására, illetve a téma egyre szélesebb kör-ben való elterjedése miatt számos szervezet kezdett Mindfulness programok beindítá-sába a munkavállalóik részére. A téma egyenlőre főként az Egyesül Államokban ne-vezhető elterjedtnek, míg Magyarországra a hatások és trendek napjainkban kezdenek talán begyűrűzni. Érdemes tudatosítani, hogy a Mindfulness egy eszköz és nem „a megoldás”. A Mindfulness-nek vannak valóban előnyei, ám ezek általában egyoldalú és túlhangsúlyozott figyelmet kapnak, kritikai megközelítés nélkül. A kritikákat azért is érdemes megfontolni, mert így teljesebb és reálisabb kép rajzolódhat ki egy felelős döntéshozó vagy olvasó számára. Kérdés, hogy a vállalatok részéről jelentkezik e va-lódi elkötelezettség és tervezik e a vállalati kultúrába való beépítést vagy csupán mar-keting céllal és trendkövetésből alkalmaznak Mindfulness programokat. A munkahe-lyi bevezetés részleteivel kapcsolatban kevés releváns információ áll rendelkezésre vagy a hazai bevezetések korai stádiumban vannak, ezért átfogóbb ismeretanyag szükséges a témában. Érdemes feltenni lényeges és fontos kérdéseket, mint például a munkahelyi programok hatékonyságának kérdése, a programok eredményének és ha-tásának vizsgálata. Remélem ez a dolgozat érdekes kérdéseket vetett fel és hasznos megközelítéseket tárt fel a munkahelyi Mindfulness-szel kapcsolatban.