A rendezvényszervezés logisztikai háttere - Bakó Patrícia (2017)
Szakmai gyakorlatomat a Raabersport Kft. alkalmazásában töltöttem, helyszíne pedig a Novomatic Aréna volt. A város szélén található létesítmény rengeteg sporteseménynek ad helyet, leginkább kosárlabda sportágban. 10. éve űzöm én is ezt a sportot, idén már a felnőtt, női csapat tagjaként. A hazain kívül európai bajnokságban (Euroliga) is részt veszünk, így több idegenbeli meccsre is kell utazni, ezért a bajnokságokra való felkészülés sok időt igényel. Mivel ez ellehetetlenítette volna más cégeknél a hatékony és folyamatos munkát, így az Arénát üzemeltető Raabersport Kft. ügyvezető igazgatójával, Török Zoltánnal egyeztettem le, hogy a már második otthonommá váló létesítmény lesz a gyakorlatom helyszíne. Záródolgozatom témájául szolgáló sportrendezvényt, az U13-as nemzetközi tornát is ez a cég szervezte. A rendezvényen 13 évesek vehettek részt. Ezzel a tornával kapcsolatban mindent a szervező munkatársamnak és nekem kellett intézni. Az én feladatom volt a szállás foglalása, étteremmel való egyeztetés, étkezésbeosztás elkészítése, valamint néhány apróbb részlet: technikai értekezlet beszédének megírása angolul, edzőknek szánt mappa összerakása, információs tábla elkészítése a résztvevők számára. Témámban azzal foglalkozom, hogy a logisztikai elemek hogyan épülnek bele a rendezvényszervezés rendszerébe. A folyamatokban, részekben különbségek és egyezőségek is megfigyelhetők. Különbség lesz például, hogy a fuvarban itt nem termékek, alkatrészek, anyagok mozgatásáról lesz szó, hanem emberekéről, valamint a beszerzés a szó szoros értelmében nem kap akkora hangsúlyt, mint a logisztikában, hiszen csak kellékek beszerzéséről lesz szó. Azonos lesz azonban, hogy itt is beszélhetünk fuvaridőkről, indulás és érkezés tervezéséről, ami időjárástól, útlezárásoktól is függhet. Talán ez az a pont, amelynél legközelebb áll egymáshoz a logisztika és a rendezvényszervezés.