A hazai egészségügy válságának okai és kezelési lehetőségei - Ferenc Tóth (2017)
A dolgozat készítője megpróbált választ keresni arra a kérdésre, hogy van-e váltság a hazai egészségügyben. Ez a válság az egészségügy mely területeire terjed ki, illetve milyen körülmények vezettek oda, hogy ez a válsághelyzet – ha van – kialakulhatott. Próbálja definiálni a válság fogalmát a különböző felfogások és koncepciók szerint, ugyanakkor a válság hazai értelmezésére is kitér. Vizsgálja, hogy milyen a gazdaság és egészségügy kapcsolata milyen kölcsönhatások jelentkeznek, milyen összefüggések állapíthatók meg e két szféra között. Kísérletet tesz arra, hogy meghatározza, az egészségügy melyik területén észlelhetők válságjelenségek, és mely területek működése nem mutat válságjelenségeket. Részletesen elemezi a válság lehetséges okai, kitér a finanszírozási anomáliákra, a kórházi struktúrák esetleges aránytalanságaira, ill. rendellenességeire. Foglalkozik a Teljesítmény Volumen Korlát kérdéskörével, és azzal, hogy ez milyen hatást gyakorol a finanszírozásra. Kiemeli és elemezi a forráskivonás és a HBCs visszanormálás taktikájának káros következményeit. Megfogalmazza, hogy a növekvő költségek, kamatterhek, valamint az újratermelődő tartozások és az egészségüggyel szemben fennálló peres követelések milyen módon befolyásolják az egészségügyi intézmények likviditását, financiális viszonyait. Elemezi a jelen helyzetet, megpróbál több területen összefüggéseket találni. Kísérletet tesz arra, hogy a menedzsment szerepét és mozgásterét meghatározza abban a tekintetben, hogy a kórházak megfelelő hatékony intézkedéssorozatokkal ki tudnak-e lábalni a kialakult válsághelyzetből. Jelentős területnek tartja és részletesen bemutatja a válság dimenziói közül humánerőforrás-krízist, az orvosi elvándorlást, a szakképzési viszonyokat, a rezidensek munkába lépését, illetve részletesen elemezi a hiányszakmák országos eloszlását és az egészségügyi dolgozók kereseti viszonyait más társadalmi szférákkal, környező országokkal összehasonlítva. Részletesen foglalkozik egy esetleges co-payment lehetőségével, szerepével, alaposan körbejárva ennek elméleti alapjait, lehetséges módozatait. Végül összefoglalja a válsághelyzetről kialakított véleményét, kiemeli ennek legfontosabb területeit, és megpróbál javaslatokkal élni a jövőre vonatkozóan a válsághelyzet megoldását illetően.