Vértesi Erdő Zrt. gazdasági elemzése 2011-2016 - Zigó István (2017)
Dolgozatom témájául érdeklődési, és munkakörömből adódóan egy konkrét vállalat pénzügyi elemzését választottam. Azért esett erre a témára a választásom, mert úgy gondolom, hogy a dolgozat elkészítése folyamán olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyeket a későbbiekben is fel tudom használni munkám során. A szakdolgozatom megírásának célja, a Vértesi Erdő Zrt. példáján keresztül megvizsgálni a pénzügyi kimutatások összeállítását, elemzését. Dolgozatomban bemutatom, hogy az erdőgazdaság milyen gazdasági helyzetben van, és az elkövetkező években milyen lehetőségei a vannak a fahasználati ágazatnak. Az elemzés során a teljesítményt összehasonlítom korábbi évek adataival. Szakdolgozatomban a Zrt. 2011-2015. évi beszámoló adatait hasonlítom össze, valamint rövid elemzést készítek a 2016.évről. A pénzügyi kimutatások használatával az elemző hasznos információkat tudhat meg egy vállalat pénzügyi teljesítményéről. Dolgozatomat rövid szakirodalmi áttekintéssel kezdem, az elemzés során részletezem a beszámolók készítésének célját, a pénzügyi elemzés célját, eszközeit, valamint a pénzügyi mutatók elemeit, hátterét, és főbb csoportjait. Ezt követően röviden bemutatom a Zrt. működési területét, tevékenységi körét, természeti adottságait, ágazatait, (különös hangsúlyt fektetve a fahasználatra), valamint a vizsgált időszakban a dolgozói létszám alakulását. Szakdolgozatom fő részét a beszámoló alapján készülő elemzés adja. Ebben a részben a mérleg és az eredmény kimutatás adatainak belső szerkezetét elemzem. Ezt követően a pénzügyi mutatószámokkal átfogó képet alkotok a Zrt. jelenlegi helyzetéről. A cash flow kimutatás segítségével elemzem a pénzmozgást. Végül szakdolgozatom második részében fogalmaztam meg azokat a lehetőségeket, melyeket a Vértesi Erdő Zrt. döntéshozói szintjén is érdemes lenne megfontolni a későbbiekben.