Egyedi konyhabútor tervezése környezettudatos igények figyelembevételével - Borbély Norecz Andrea (2015)
Napjainkban egyre fontosabb a környezetünk és az élővilág megóvása, ezért a szakdolgozatom középpontjába egy olyan egyedi kialakítású konyhabútort helyeztem, melynek tervezése során szorosan hozzákapcsolódott a környezetvédelem, mint kiemelkedő fontosságú társadalmi tevékenység. A köré épített fejezetekben részletesen ismertettem a háztartásokban keletkező hulladékok fajtáit, a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét, valamint a szétválogatott hulladékok újrahasznosításának lehetőségeit. Kérdőívek segítségével – nem reprezentatív módon – felmértem a környezetemben élők főzéssel, konyhai műveletekkel kapcsolatos szokásait, valamint a környezetvédelemhez fűződő elhivatottságát. Örömmel tapasztaltam, hogy a megkérdezett emberek többségét komolyan foglalkoztatja az otthonukban keletkező hulladékok szortírozása és megfelelő tárolása. A kérdőívek feldolgozását követően, az adatok kiértékelése alapján 10 beépített hulladéktároló rendszer koncepció-változatát dolgoztam ki és mutattam be előnyeivel és hátrányaival együtt. A tervezett konyhabútor minden apró komponensét a családmodell alapjául vett fiatal házaspár igényeihez igazítottam, figyelembe véve a tárolással, főzéssel kapcsolatos rögzült szokásaikat, valamint a hulladékosztályozás vonatkozásában megvalósítandó elvárásaikat. Alapötletként a 9. elképzelést választottam a 10 koncepció-tervezet közül és újabb funkció beiktatásával, valamint néhány tulajdonság módosításával jött létre az a végleges szelektív hulladékgyűjtő berendezés-bútorelem kombináció, mely leginkább idomul a család életviteléhez. A mellékletekben található alapanyagjegyzékekkel, gép- és szerelvényjegyzékkel, alaprajzokkal, nézetrajzokkal, látványtervekkel szakdolgozatomban teljes képet kaphatunk az általam tervezett konyhabútorról. Lelkes környezetvédőként remélem, hogy szakdolgozatom segít abban, hogy egyre több háztartásba jusson el az általam bemutatott beépített szelektív hulladékgyűjtők egyike és egyre több ember mindennapi életének része lesz környezetünk védelme.