TÁMOGATOTT LAKHATÁSI ELLÁTÁSI FORMA MEGVILÁGÍTÁSA, BETEGBIZTONSÁG TÜKRÉBEN - Török Tímea (2017)
Szakdolgozatom megalkotását ebben a témakörben azért tartom fontosnak, mert a fogya-tékkal élők zárt közössége a külvilág felé nyit. A Minőségbiztosítási Tanácsadó szakon el-készített szakdolgozatom 2016. évben rávilágított arra, hogy egy fogyatékos személyeket ellátó szociális intézményben milyen betegbiztonsági kérdések fogalmazódnak meg az ápoló-gondozói oldalról. Az Egészségügyi Menedzsment Specialista Szakon szeretném egy másik oldalról is bemutatni, és rávilágítani a betegbiztonság fontosságára. Ez a kutatás és dolgozatkészítés a fogyatékkal élők szükségleteiről, vágyaikról és biztonságérzetéről szól. Az egyenlőség és az egyenlő esélyek elvének tiszteletben tartása megkívánja, hogy elismerjük és felismerjük: a fogyatékos személyeknek joguk van valamennyi nemzetközileg garantált joghoz és szabadsághoz anélkül, hogy a fogyatékosság alapján megkülönböz-tetésben részesüljenek. Kétségtelen ugyan, hogy az általános emberi jogok a fogyatékos emberekre éppúgy vonatkoznak, mint többi embertársukra, általános tapasztalat szerint Ők, komoly akadályokba ütköznek, ha ezeket érvényesíteni kívánják. Sajnos nem megfelelő szemlélet uralkodik az emberek többségében. Ezen okok is vezettek arra az elhatározásra, hogy próbáljak segíteni a legjobb tudásom és szeretetem által olyan megkülönböztetett embereken, mint a fogyatékossággal élő személyek Éppen ezért szeretném az ellátottaink részéről is megtudni, hogy nekik, mit jelent a betegbiztonság fogalma! Hogyan élik meg a betegbiztonság meglétét, vagy hiányát az intézményükben, vagyis az otthonukban. Egy komplex támogatási módszertani kutatásban fognak részt venni az ellátottaink. A célja a vizsgálatnak, hogy a gondozottak aktuális szükségleteiről és a szükségleteiket befo-lyásoló fontosabb szociodemográfiai, egészségügyi, természetes és professzionális támo-gató környezeti tényezőkről képet adjon. A Komplex támogatási szükségletfelmérő eszköz rá tud világítani arra, hogy a kliens felelősséggel eldönteni, hogy milyen fajta és milyen mértékű segítséget igényel, hisz nem volt lehetősége tapasztalásra. Ez az eszköz elmond-hatatlan segítséget nyújt a szükségletek vágyak, biztonság felmérésében. Sajnos az intéz-ményben élők nagy része már kisgyermekkorától az ellátó rendszerben van vagy hospitalizálódott az évek alatt. Ezért –előzetes tájékozódás alapján- nagyon szűk kör veheti igényben a támogatott lakhatási formát. Abban bízom, ha ezzel az eszközrendszerrel, a beavatkozási szükségleteit az ellá-tottaknak meg tudjuk határozni, ez által egy biztonságos személyre szabott, magas színvo-nalú szolgáltatást tudunk tervezni a betegbiztonság figyelembevételével az intézményen kívül, Támogatott Lakhatási rendszerben. Kiemelt fontosságú a betegbiztonság, amelynek célja, hogy az ellátás során a károsodások elkerülhetőek illetve megelőzhetőek legyenek, ezáltal biztonságos ellátást tudjunk nyújtani.