Út menti gyomtársulások vizsgálata Sopron területén - Horváth Bernadett (2017)
Dolgozatomban Sopron város útmenti gyomvegetációját vizsgáltam a tavaszi és nyári aszpektus során, hatvan kvadrát cönológiai felvételével. A felvételek eredményeit a Borhidi féle szociális magatartás típusok, a Raunkiaer féle életformák, valamint ordinációs vizsgálatok és dendrogramok segítségével elemeztem. A fajösszetételt vizsgálva mind a tavaszi, mind pedig a nyári felvételekben a talajszintben évelő (hemokryptophyton) és az egyéves fajok voltak a dominánsak; a fajok borítását tekintve ezen életformák mellett még a geophyton fajok voltak jelentősek. A Borhidi-féle szociális magatartás típusok szerint tavasszal és nyáron is a természetes termőhelyek zavarástűrő növényei érték el a legnagyobb csoportrészesedést, borításuk a honos flóra ruderális kompetítoraival és gyomfajaival együtt meghatározó volt. Legnagyobb borítási értékkel a tavaszi és a nyári felvételekben is a közönséges tarackbúza (Elymus repens), a pongyola pitypang (Taraxacum officinale) és a közönséges cickafark (Achillea millefolium) szerepel. Az ordinációs elemzések és a dendrogramok nem mutatták ki a kvadrátok jelentős csoportosulását, sem fajkészletüket, sem pedig az egyes fajok borítását tekintve.