Különleges ünnepi rendezvény szervezése és lebonyolítása, egy esküvő példáján a rátóti Széll Kálmán Kastélyszállóban. - Bartók Dóra (2017)
Záródolgozatom elsődleges célja, hogy egy általam választott ünnepi rendezvényen keresztül, ami ebben az esetben egy esküvő, mutassam be átfogóan a rendezvényszervezés folyamatát, lépéseit. Ezenkívül megválaszoljam, hogy mi szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen egy esemény, valamint a rendezvény során felmerülő kérdéseket. Azért választottam záródolgozatom témájául a rendezvényszervezést, mert főiskolai évem utolsó félévében rendezvényszervezés órán csoportokat alkotva kellett egy általunk kitalált eseményt megszerveznünk. Ennek okán sikerült mélyebben megismerkednem a témával. Mindenképpen olyan gyakorlati helyet szerettem volna választani, ahol még többet tanulhatok a rendezvényszervezésről ezért választottam a rátóti Széll Kálmán Kastély-szállót. Elsőként a dolgozatomban kitértem a rendezvényszervezés általános bemutatására jellemzőire, fogalmára szakirodalom alapján. A második részben bemutattam a magyar és az európai kastélyszállókat. Elemeztem magát a Széll Kálmán Kastélyszállót, amit gyakorlati helyemként választottam, valamint az utolsó fejezetben egy esküvő példáján keresztül a rendezvényszervezést, és annak értékesítést is. Ezenkívül SWOT- elemzést készítettem a kastélyszállóról, mint rendezvényhelyszínről, hogy feltárjam a szálló erősségeit, gyengeségeit, veszélyeit és lehetőségeit. Gyakorlati időm alatt és a dolgozatomban is javaslatokat tettem arra vonatkozóan hogyan tudnának még ennél is több vendéget odacsalogatni valamint az esküvő szervezésénél felmerült kisebb problémákra megoldást találni. A záródolgozatom írásánál primer és szekunder kutatásokat is végeztem. Primer kutatásoknál a kastélyszálló vendégeit a lakhelyükről és az ott dolgozó recepciós hölgyet a kastély jövőbeli fejlesztéseiről a célcsoportról kérdeztem. A szekunder kutatásnál a turizmushoz és a rendezvényszervezéshez kapcsolódó szakkönyveket valamint magyar és külföldi weboldalakat, cikkeket használtam fel.