Az adózással összefüggő attitűdök örökletessége - Tárnoki Ádám Domonkos (2017)
Háttér: Az utóbbi évtizedekben az adóztatás jogi garanciái erősödtek, de ezzel párhuzamosan az egyének adómorálja gyengült. Célunk a magyarországi adórendszerről való vélemények felmérése és az adózási attitűd esetleges genetikai hátterének vizsgálata volt. Módszerek: A Magyar Ikerregiszter 18 év feletti 187 egy- és kétpetéjű (monozigóta, MZ és dizigóta, DZ) ikertagja (124 MZ, 63 DZ, átlagéletkor 46.3±14.2 év, 63 férfi, 124 nő) online kérdőívet töltött ki az adózással kapcsolatosan. A nyers örökletességet a Falconer-formula segítségével, a genetikai, közös és egyéni környezeti faktorok arányát univariáns ACE modell segítségével elemeztük. Eredmények: Az ikrek az ÁFÁ-t tartották a legtúlzottabb mértékűnek, míg a tár-sasági és jövedéki adót a legkevésbé túlzottnak, megítélésének hátterében 70% körüli nyers öröklődést becsültünk. Leginkább a vagyon (45%) és a jövedelem megszerzését (38%) adóztatnák meg. A válaszadók többsége kiszámíthatatlanabbnak és bonyolultabbnak tartotta az adórendszert, melynek hátterében 63-68%-os nyers örökletességet igazoltunk. A legtöbb alany akkor nem ad számlát, ha ismerőse vagy rokona a vásárló. A számla- és nyugtaadás gyakorisága és arra való hajlam átlagosnál kissé magasabb volt. Az adómorállal kapcsolatos kérdésekben az MZ ikrek szignifikánsabb többen gondolták a DZ-khez képest, hogy az adócsalás „nemzeti sport”, de többségük hátterében nem tudtunk igazolni nyers örökletességet. Az alábbi állításokkal értettek legjobban egyet az ikrek: az igazán nagy adócsalókat sosem kapják el; addig senkin sem lehet számon kérni, amíg a politikusok nem járnak elő jó példával; az adócsalók valamennyi állampolgárt megkárosítják; ha csökkenne az adóteher biztosan többen fizetnének. Összességében az ikrek elítélték a feketegazdaságot, ennek hátterében sikerült örökletes hátteret igazolni. Az adóhatóságok szankcióitól való félelem befolyásolása az adózási magatartásra mérsékelt fokú (47%) nyers öröklődést mutatott, míg mértéke a környezeti tényezőktől függ. Az ikrek adózási magatartása kicsit változott a múlthoz képest, s többségük nem kíván változtatni rajta. Többségük nagyon becsületesnek tartja az adózási attitűdjét. Az adócsalásra való rákényszerülés, a mások miatti adócsalásra való hajlam és az ismerős, barát, rokon helyes adózási magatartásra való meggyőzése esetén a legjobban illeszkedő CE modell alapján a közös és az egyéni környezet volt felelős 35-48% illetve 52-65% arányban. A „nemzeti sportként titulált” adócsalásra való hajlam, a rajtakapásig történő adózási jogszabály megsértésre való hajlandóság, az adófizetés elkerülése a lebukásig, illetve a számla- és nyugtaadási gyakoriság és hajlandóság esetén sem sikerült örökletes hátteret igazolni, azt döntően az egyéni környezet befolyásolja. Konklúzió: Az adórendszer és az adómorál megítélése pesszimista hozzáállást tükröz. A vizsgált adómorállal kapcsolatos változók többségének hátterében genetikai hátteret nem sikerült igazolni.