A lovas turizmus jelenlegi helyzete, és a Nagycenki Széchenyi István Lovasképzési Központ fejlesztési lehetőségei - Fülöp Regina (2017)
A záródolgozat témaválasztása a lovas turizmusra esett, melynek oka, hogy a szakmai gyakorlat keretében lehetőség nyílt részletes betekintést nyerni a Nagycenki Széchenyi István Lovasképzési Központ működésébe. Magyarország kedvező földrajzi adottságainak és lovas múltjának köszönhetően jó helyzetben van Európában, így idegenforgalmi szemszögből is számos lehetőség van az ágazatban. A dolgozat célja hazánk lovas turizmusának felmérése, melynek eredményeként képet kaphatunk hazánkra jellemző sajátosságokról. A továbbiakban egy konkrét lovas létesítmény bemutatására került sor, majd a fejlesztési javaslatainak leírása. A tanulmány célkitűzése, hogy valamennyi fejlesztés igazodjon a terület történelmi és kulturális adottságaihoz. A tanulmány során szekunder és primer kutatásokra került sor. A szekunder információ szerzés során összegyűjtésre került a lovas turisztika hazai szakirodalmában található információ egy része. A primer információgyűjtésnél elsősorban összehasonlító elemzésre került sor, melynek keretében elemzésre került a Széchényi-örökség 60 km-es körzetében fekvő 78 település, mely feltehetőleg 25 lovardát foglal magában. A Nagycenki Széchenyi István Lovasképzési Központ lehetséges fejlesztéseinek eredményeként egy olyan komplex tematikus szolgáltatás jön létre, mely tartalmassá teszi az ott eltöltött időt. Az elképzelt fejlesztések hatására valószínűsíthetően nő a belföldi és külföldi turisták száma, új szálláshelyek és szolgáltatók jelennek meg. A fejlesztések együttműködésre ösztönzik a helyi szolgáltató egységeket a sikeresebb működés érdekében. Számos kiegészítő program létrehozásával illetve a meglévők színvonalának emelésével és változatossá tételével aktívan lehet eltölteni az időt. Az átlagos „néhány órás turisztikai termék” helyett egy több napos termékként jelenik meg a szolgáltató.