Szervezetfejlesztés egy fémipari kisvállalkozásban - Szabó András Péter (2017)
A diplomadolgozatomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy van e létjogosultsága a magyarországi mikro- és kisvállalkozásokban a szervezetfejlesztési rendszerek használatának. Huszonöt éve az iparban dolgozom, ebből huszonkét évet vállalkozóként töltöttem. Ezalatt az idő alatt sok vállalkozás életébe nyertem bepillantást. Ezeket a tapasztalatokat összegezve arra a megállapításra jutottam, hogy a hazai mikro- és kisvállalkozások tulajdonosai, döntéshozói közül nagyon kicsi arányban foglalkoznak tudatosan szervezetük fejlesztésével. A vállalati kultúra fogalmát pedig nem is nagyon ismerik. Ezek a tulajdonságok főképpen azokra a vállalkozásokra igazak, akik nem tartoznak valamilyen multi cég beszállítói láncához. A tulajdonosok legtöbb esetben a vállalkozás összes terhét a vállukon viszik és nem osztják meg a feladatokat. Ezáltal sokszor túlterheltek és nincs magánéletük. Azt vizsgálom a dolgozatomban, hogy mennyiben segítheti egy mikrovállalkozás fejlődését egy jól megtervezett szervezetfejlesztési folyamat. Mi az a szint, amikor már érdemes a fejlesztési rendszerekkel foglalkozni. Továbbá szeretném kideríteni, hogy melyek azok a területek, ahol eredményes lehet beavatkozni és végül, de nem utolsó sorban megfogalmazni, hogy a fejlesztéstől milyen eredményt várok. Mindezt egy dinamikusan fejlődő fémipari kisvállalkozáson keresztül jelenítem meg.