Sebészeti csekklista bevezetése, kockázatok elemzése, folyamatfejlesztés - Kerek Csilla (2017)
Az elmúlt időszakban a hazai egészségpolitika tendenciája az egészségügyi ellátások biztonságának javítása. A kiemelt figyelmet indokolja a hazánkban is ismert tény, hogy az el-látás alatt olyan nemkívánatos események léphetnek fel, melyek kihatással lehetnek a beteg egészségi állapotára. A páciensek jogos elvárása, hogy az igénybe vett egészségügyi szolgáltatás ne jelentsen felesleges kockázatokat számukra. Témaválasztásom az egészségügyi ellátás magas kockázattal járó folyamatát, a sebészeti, műtéti beavatkozásokhoz kapcsolódó kockázatok feltérképezését tűzte ki céljául. A műtéti kockázatok, veszélyhelyzetek csökkentése nagy jelentőséggel bír a nemkívánatos események bekövetkezésének megelőzésében. Dolgozatomban a sebészeti csekklista bevezetésének gyakorlatát fogom bemutatni. A csekklista bevezetése kevés anyagi és időbeli ráfordítást igényel a műtőben dolgozó szakemberek részéről. Nyeresége, mindenki számára előnyökkel jár, hiszen a nem kívánatos események kialakulását hivatott megelőzni. A hibák és tévedések többsége megfelelő gondossággal kizárható és megelőzhető. Az egészségügyi ellátók, orvosok, szakasszisztensek és a menedzsment tapasztalata-it, véleményét mélyinterjúk elemzésével fogom ismertetni. Az interjúk elemzéséből kiderül, hogy a gyakorlatban működő csekklistáról, a betegbiztonságról, a kockázatok, veszély-helyzetek megelőzéséről a szakmai ellátók különböző véleménnyel vannak. A sebészeti csekklista bevezetése az első lépcsőfoka az intézetben kialakulóban lévő betegbiztonsági gyakorlatnak, biztonsági kultúrának. A munkatársak közül többen megfogalmazták, hogy a műtői biztonság nem egyéni siker, hanem csapatmunka, mellyel az ellátási vészhelyzetek minimálisra csökkenthetők. A sebészeti team munkája fokozott koncentrációt igényel. A műtéti ellátás precízen, pontosan összehangolt folyamat, és ehhez elvárás a folyamatos kommunikáció. A jól működő csapatmunkához nélkülözhetetlen a szakemberek összetartása, egymás iránti bizalma, ami azonos érték renden alapul. A csapatmunka akkor igazán hatékony, ha a tagok a közösen megfogalmazott célt együttműködve, team munkában érik el. A folyamatos minőségfejlesztés, a betegbiztonsági kultúra gyakorlatának további javítása az ellátásban dolgozó munkatársak mindennapi csapatmunkájának, és kommunikációjának az eredménye.