A társasutazások főbb sajátosságai a Gál-Busz Utazási Iroda példáján - Horváth-Dori Eszter (2017)
A záródolgozatom célja a társasutazások főbb jellemzőinek a bemutatása volt. A felmérések szerint Európában a társasutazások célcsoportja az 55 év feletti korosztály, továbbá a szenior turisták utaznak inkább a szezonon kívül. A záródolgozatomban a szenior turisták utazási szokásait vizsgáltam a Gál-Busz Utazási Iroda példáján, összehasonlítva a fiatalabb utazók igényeivel. A különböző korosztályok által legkedveltebb desztinációk bemutatására is kitértem. A primer kutatás során elsősorban a „Nagy Utazás” nevű programban található adatokat használtam fel, de az irodavezető és az utasok tapasztalatai is segítettek, hogy több információt kapjak ezen utazásokról. A többi információ könyvekből, folyóiratokból és internetes oldalakról származik. A záródolgozatomban bemutattam a turizmus történelmi fejlődését, kiemelve a társasutazások megjelenését. Az utazási irodákkal kapcsolatban nemcsak a hazai utazási irodák teljesítményét, de az internet szerepét is ismertettem az utazásszervezés területén. Továbbá társasutazások és a közlekedési módok közötti kapcsolat is a záródolgozat fontos része. Végül a Gál-Busz Utazási Irodát mutattam be, beleértve az utasforgalom különböző szempontok szerinti elemzését is. A kutatásom alapján megállapítható, hogy a legtöbb utas a szenior korosztályhoz tartozik, azonban az ökoturizmus és a fesztiválturizmus esetében a fiatalabb utazók aránya magasabb. Ehhez hozzátéve az idős utazók számára a hagyományőrzés és a kultúra játszik fontos szerepet a desztináció megválasztásánál. Ebből következik, hogy az esetükben a belföldi utak is népszerűek a fiatalabb turistákkal szemben. Továbbá az európai országok népszerűségében is különbségek figyelhetőek meg. A fiatalabb utazók leginkább Olaszországba, Ausztriába és Horvátországba utaznak, de a szenior turisták Romániába és Csehországba is szívesen utaznak. Mindemellett a Gál-Busz Utazási Irodához kapcsolódóan bemutattam az utasbiztosítók legfőbb sajátosságait is. Továbbá összehasonlítottam két magyar utasbiztosító ajánlatait is annak érdekében, hogy megállapítsam, mely ajánlata kedvezőbb a 70 év feletti utazók számára, mert általában magasabb az utasbiztosítás díja ennél a korosztálynál.