Törzsalak vizsgálatok a Soproni-hegyvidék területén - Hoffner Tamás (2017)
A TAEG Zrt. Soproni Erdészete igen nagy mennyiségben értékesít fenyő rönköt ausztriai cégeknél. Ezen külföldi cégek, átlagosan 8-14%-kal kevesebbnek veszik fel az eladásra szánt fenyő faanyag köbtartalmát, mint a Soproni Erdészet munkatársai. Az eltérés a két különböző rönk felvételezési módból fakad. Míg Magyarországon a csúcsátmérős köbözés van használatban, addig Ausztriában a középátmérős felvételezést használják. Dolgozatomban megvizsgáltam a Sopron 136 B, valamint a 207 E erdőrészletekben összesen 38 darab kijelölt mintafának a törzsalakját és azok választékolás utáni köbtartalmát. Összehasonlítottam a két mérési metódust, az ezekből kapott eredményeket és ez alapján elemeztem a módszerek közötti eltérések okát.