A szociális szféra bérkrízisének hatása a Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ dolgozóinak munkahely változtatási szándékára - Lovas Zoltán (2017)
A dolgozat témájának a szociális ágazat bérkrízisének a munkahelyváltásra gyakorolt hatását választottam, és egy Körmenden működő szociális intézményben végeztem vizsgálatot a kérdéseim megválaszolásához. A kutatásomat a hazai és a külföldi szakirodalomban fellelhető ismeretekkel alapoztam meg. Közszolgáltatással kapcsolatban vizsgálódtam, amelynek biztosítása állami feladat, ennek megfelelően a dolgozat első felében ismertettem az államháztartás rendszerét Európában, és azon belül Magyarországon, majd hazánk központi költségvetésének működését, és annak kapcsolatát az Európai Unióval. Az elemzés során összehasonlítást végeztem az elmúlt 5 évben a közszférán belüli ágazatok átlagbérei között, és részletesebben írtam a szociális szféra átlagbéreinek alakulásáról. A bérek ismertetése előtt a közszolgáltatások szükségszerű kialakulásáról, és azok szerepének fontosságáról írtam. Az állás változtatás lehetséges okainak számbavétele előtt a munkaerőpiac működését ismertettem. A szakirodalmi áttekintés végén a szociális munkába, mint a társadalmi jólétet elősegítő hivatásba nyújtottam betekintést. Körmend város rövid bemutatása után tértem rá a kutatásom módszerének, és a vizsgálati eredmények ismertetésére. A vizsgálatomat a Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központban végeztem, és módszerének kérdőíves kikérdezést választottam. A kollektíva 61 főből áll, amelyből 55 főt tudtam bevonni a felmérésbe. A vizsgálatból kiderült, hogy többségében elhivatott, munkáját szívesen végző szakemberek nyújtanak segítséget az intézménynél. Felmértem, hogy a többség elégedetlen a munkabérével, és ez az elmúlt 2 évben a foglalkoztatottak 53 %- át késztette arra, hogy munkahelyváltáson gondolkodjon. Kiderült, hogy a többség szakmailag leterhelt, és a leterheltséggel a bérek szintje nem arányos. Csak néhány munkavállalóról mondható el, hogy kis mértékben elégedett az elmúlt évek béremeléseivel, a többség nem elégedett. Bár a jelenlegi bérszínvonal a szakemberek többségét nem készteti arra, hogy munkahelyet váltson, mégis a többség jelenleg 30 %- os béremelést tart reálisnak az ágazatban. A többség reméli, hogy lesz béremelés a következő 2 évben, így még vár a munkahelyváltással. Nem kevés azok aránya, akik a jövőben másik munkahelyen fognak dolgozni abban az esetben, ha a következő 2 évben nem fog emelkedni a fizetésük. Ezeknek a szakembereknek a megtartását segíthetné 30 % fizetésemelés, és béren kívüli juttatások nyújtása.