A belföldi és nemzetközi fuvarozás és szállítmányozás bemutatása a NOJA Sped Kft-n keresztül - Horváth Inez (2017)
Azért választottam ezt a témát, mert felkeltette az érdeklődésem a fuvarozás, szállítmányozás és a logisztikával kapcsolatos teendők elvégzése. Úgy gondolom, hogy a mai világban már nélkülözhetetlen a különböző fuvareszközök használata az áruk és termékek továbbításának érdekében. A szakmai gyakorlati helyem megválasztásánál fontos volt, hogy lakhelyemhez közel legyen, ezért esett a választásom a NOJA Sped Kft-re. A NOJA Sped Kft. egy belföldi és nemzetközi fuvarozással és szállítmányozással foglalkozó vállalat, mely 2010. szeptemberében alakult. Két fő ügyvezető igazgatója van, ők látják el a társaságon belüli feladatokat, ők keresnek megoldást az esetlegesen felmerülő problémákra a mindennapokban. A vállalat a mindennapi tevékenységeit 5 fő alkalmazott segítségével végzi: 3 sofőr, 2 speditőr. A cég legfőbb tevékenysége, amire a legnagyobb hangsúlyt fordítja, az a Németországon belüli belföldi árufuvarozás és az oda történő szállítmányozás. A vállalat számára emiatt rendkívül fontos a megfelelő alkalmazott megtalálása. A cég az állásinterjúk során előtérbe helyezi, preferálja a legalább alapszintű német nyelvtudással rendelkező személyek alkalmazását. A vállalnál dolgozó személyek ügyelnek a kiszabott tevékenységek maximális kivitelezésére, a konfliktusok és a felmerülő többletkiadások kifizetésének megelőzése érdekében. Az ügyvezetők a jövőben tervezik bővíteni gépparkjukat, ami egyben új emberek felvételét is jelenti, illetve a hatékonyság növelésével a bevétel is növekedésnek indul. A szakmai gyakorlatom során szerzett tapasztalatokat összegezve úgy gondolom, hogy a fuvarszervezők munkája meglehetősen összetett, hiszen minden fuvarmegbízás során teljesíteni kell a fuvarmegbízónak, de emellett a beosztottakra való odafigyelést sem lehet elhanyagolni, hiszen az ő feladatuk is rendkívül fontos. Az elvégezendő sok feladat miatt hatalmas teher nehezedik a speditőrök vállára, amivel nap mint nap meg kell küzdeniük. Összességében elmondható, hogy a vállalkozás kisebb módosításokkal gyorsabban és hatékonyabban ki tudná elégíteni a vele partnerségben álló vevők igényeit és a meglévő partnerek mellé újabb partnerekre szert tenni. Ugyan a vállalat a régióban kiemelkedő szerepet tölt be megtervezett célkitűzéseit és terveit teljesíti, ennek ellenére még vannak olyan területek, melyeknél még fennáll a javítási lehetőség a jobb teljesítmény érdekében. I chose this topic, because my interest was increased by performing activities in connection with transportation, freight forwarding and logistics. I think, in today’s world it is essential the usage of different transportation devices in order to transport goods and products. When I chose the place of my professional practice, it was important that the location of the company is near to my residence, so I decided to choose NOJA Sped Kft. NOJA Sped Kft. is a company deals with inland and international transportation and freight forwarding, which was established in September 2010. There are two managing directors, who manage the tasks at the company; they look for a solution for the problems might occur in everyday. The everyday activities of the company are arranged by the help of 5 employees such as 3 drivers and 2 forwarders. The main activity of the company, which is mainly emphasized, is the inland transportation in Germany, and also freight forwarding there. For this reason it is excessively important for the company to find the suitable employee. On the job interviews the employment of those people is put forward and preferred by the company, who has at least basic German language knowledge. People working in the company pay attention on the highest possible implementation of the imposed activities in order to prevent conflicts and payment of extra costs might occur. The managing directors are planning to extend their machinery, which also means the recruitment of new employees, and also the income rate will start to increase with the enhancement of affectivity. Summarizing the experiences were collected during my professional practice, I think that the work of freight forwarders is quite complex, because the requirements of the clients must be fulfilled during every freight assignments, and attention for the employees also cannot be disregarded, because their task is also excessively important. Due to the numerous tasks must be arranged, huge burdens are on the forwarders’ shoulders, they have to deal with every day. All in all it is considered, that the company with little modifications could satisfy the needs of their clients faster and more effectively and could gain new clients next to the current partners. However, the company has an outstanding role in the region, their planned objectives and purposes are fulfilled, despite that, still there are some fields, where there is the improvement possibility for better performance.