Az utazási irodák marketing tevékenysége a Jakab Reisen iroda tükrében - Hidegh Patrik (2017)
A záródolgozatom célja a marketingtevékenységek főbb jellemzőinek bemutatása volt. A marketing tevékenységeket a Jakab Reisen Utazási Iroda példáján mutattam be. A záródolgozatomban bemutattam a turizmus történelmi fejlődését, kiemelve a marketingtevékenységek megjelenését. Az utazási irodákkal kapcsolatban nemcsak a hazai irodák teljesítményét, de az internet szerepét is ismertettem az utazásszervezés területén. A primer kutatás során elsősorban az irodavezető és az utasok tapasztalatai segítettek, hogy több információt kapjak a marketingről. A többi információ könyvekből, folyóiratokból és internetes oldalról származik. Záró dolgozatom témaválasztását elsősorban az indokolta, hogy bemutassam, milyen marketing feladatok és marketing tevékenységek vannak egy-egy utazás megszervezésében, mert nagyon sok múlik azon, hogy az utasokat mennyire befolyásolták az egyes marketing eszközök az útjaik előtt, alatt, illetve után. Azt vizsgálom, hogy Magyarországon, milyen mértékben változott a marketing eszközök használata a rendszerváltás óta és mennyire fejlődött annak kihasználása. Azt is felvetem, hogy a Jakab Reisen utazási iroda mekkora marketingfejlődésen ment keresztül és ez a fejlődés mekkora változást hozott az iroda életébe. A kutatásom alkalmával szekunder kutatás formájában megvizsgáltam a világ leghíresebb utazási irodáit és azok marketing tevékenységét. Ehhez kapcsolódóan eme tevékenység fejlődését is megvizsgáltam a történelem egyes szakaszaiban. Továbbá bemutatom ennek hatását a látogatottság szempontjából. A legtöbb információ könyvekből, turisztikai szaklapokból és online anyagokból származik. A primer kutatásom a marketing fejlődésével kapcsolatos és annak érdekében, hogy több információt kapjak erről a témáról, felhasználtam a Jakab Reisen utazási iroda adatait. Továbbá az utasok számára készítettem egy kérdőívet és mindemellett a tapasztalataimat is felhasználtam a záródolgozatom elkészítése során.