Hulladékgazdálkodás Magyarországon, különös tekintettel a haszonanyag felhasználásra - Báthori Anna (2017)
Diplomadolgozatomban a Magyarországon működő hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszert kívánom bemutatni. Azért esett erre a témára a választásom, mert a munkám során lehetőségem van vizsgálni a közszolgáltatásban működő társaságok és a felettes szerv működését. A téma méretére tekintettel csak az állami szerepvállalással működő hulladékgazdálkodási iparágat ismertetem, és csak a közszolgáltatás oldaláról. E szűkítés alapján vizsgálom meg az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft., illetve az irányítása alá tartozó teljes cégcsoport létrejöttének és működésének körülményeit, valamint a viszonylag újnak tekinthető NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. létrehozásának okait és feladatköreit, ezáltal a holdingrendszer jellemzőit is. Tekintettel arra, hogy 2013-tól kezdődően a Kormány elhatározása alapján az iparág és a vonatkozó jogszabályi környezet is teljes átalakuláson esett át, ezért célul tűztem ki a folyamat és a szereplők ismertetését. Megvizsgálom közszolgáltatói és központi oldalról a rendszert, utalva annak esetleges hibáira. Kitérek a változó jogszabályi környezetre, vala-mint a rendszer megvalósításának folyamatára. A dolgozat másik részében, kapcsolódva az NHKV Zrt. tevékenységéhez, a hazai – közszolgáltatás körében keletkezett – haszonanyagok jellemzőit ismertetem, leginkább azok keletkezési és mennyiségi adataira figyelemmel. E kapcsán kitérek ez egyes haszon-anyagok ismertetésére is, és bemutatom a pontos vonatkozó adatokat és jellemzőket. Meg-jelölöm az egyes frakciók tekintetében az EU által meghatározott kvótákat és azt, hogy hogyan alakul az azoknak való megfelelés. Ismertetem a hazai holding szervezet által létrehozandó haszonanyag értékesítési rendszer főbb jellemzőit is. Munkámban nagy hangsúlyt helyezek az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv 2016. évi és 2017. évi tervezetére, hiszen jelenleg sorvezetőként használ a közszolgáltatók számára. A dolgozat egészében a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer főbb jellemzőire helyezem a hangsúlyt, kiemelve a kialakítás folyamatát és indokait, a kormányzati törekvések alapján. A létrehozott rendszerrel kapcsolatban nem kívánok értékelést és minősítést megfogalmazni, azonban utalok az esetleges hiányosságokra és kritikai pontokra.