"Belső hang, amitől egy nő bármire képes" Várandós menedzselése a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szülészetén - Miklós Márta (2017)
A dolgozat témája – a várandós gondozásának folyamatán keresztül – rávilágítani, mennyi veszélyt rejt magában a várandósság 9 hónapja, mire eljutunk odáig, hogy a várandós egészséges újszülöttnek adjon életet, és egészséges Nő tudjon maradjon életének ezen fontos szakasza után is. A téma aktualitását indokolja, hogy 2014-ben a várandósgondozás lehetőséget adott arra, hogy közelebb kerüljenek a szülésznők a várandósokhoz. A rendelet alapján szülésznő – a szülész-nőgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikójú várandósság esetén – meghatározott feltételek mellett a várandós gondozását végezheti. A dolgozat bevezetésében röviden kerül bemutatásra az egészségügyi ellátórendszer és a várandósok menedzselése a várandósgondozás tükrében. A Bács-Kiskun Megyei Kórház szülészete 5 éves adatainak feldolgozása mutatja be részletesen, hol és milyen vizsgálati módszerekkel lehet kiszűrni a magzat méhen belüli fejlődésének zavarát, illetve az anya kóros állapotváltozása felismerésének lehetőségeit. A nagyon egymásra épülő rendszer kiépítése segíti, hogy az alacsony kockázatú terhesség mikor tér át a magasabb kockázatú terhességbe, ahol szakorvosi felügyeletre van szükség. Az adatok feldolgozása és értékelése arra hívja fel a figyelmet, melyek azok a terhességi hetek, amikor az elmaradt vizsgálat következtében nem kapunk diagnózist, vagy „negatív diagnózist kapunk, és így a magzati rendellenesség, az állapotváltozás kockázata súlyos következménnyel járhat a várandósra és magzatjára. A dolgozat célja, hogy bemutassa, hogyan menedzseljük végig a 9 hónapot a várandóssal együtt, és rávilágítson arra: nem biztos, hogy eljött annak az ideje, hogy a v együtt, és rávilágítson arra: nem biztos, hogy eljött annak az ideje, hogy a várandósok gondozása egyik napról a másikra átkerüljön a szakorvosok kezéből a szülésznők kezébe, hiszen gyakorlat nélkül a kockázatvállalás nagy!