Helyi adók alakulása és helyi adópolitikai törekvések Mosonmagyaróváron - Tomasits Zsuzsanna (2017)
Jean-Babtist Colbert francia gazdaságpolitikus azt mondta: „az adóbevételek előteremtése olyan, mint a libatoll tépkedés: minél több tollra akarunk szert tenni, lehetőleg minél kevesebb gágogással”. Kissé ironikus a kijelentés, de tulajdonképpen ez a néhány pikírt szó magában foglalja az adóztatás filozófiáját és az adópolitika lényegét. Amióta létezik társadalmi együttélés, melynek szabályozására az emberiség államokat, hozott létre, létezik az állam fennmaradását megteremtő kiadások fedezetét biztosító adózás is. Az államon belüli kisebb közösségek, mint városok működése érdekében a köz-ponti hatalom bizonyos bevételforrásokról lemondani kényszerül, melyeket összefoglaló néven helyi adóknak nevezünk. A helyi adók a helyben keletkező feladatok ellátását, a közszolgáltatások megfelelő színvonalon történő ellátását igyekszik biztosítani. A helyi adórendszerrel szemben támasztott követelmények mindig ugyanazokat az elvárásokat tükrözték: az adórendszertől stabilitást vártak, egyszerűséget, igazságosságot, valamint el-várt tény a semlegesség és a konzisztencia. Az elvárásokhoz való megfelelést igyekezett a rendszerváltást követően megteremteni Mosonmagyaróvár, akkor mikor helyi adópolitikáját kialakította. Bár az éppen aktuális politikai befolyás nagy hatással bír a város gazdaságpolitikájára, adóztatás szempontjából Mosonmagyaróvár város vezetése előtérbe helyezi a város érdekeit gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt. Mosonmagyaróvár gazdasági programjaiban ciklusonként megfogalmazta azt a célkitűzést, mely a város jobbítását, fejlődését, a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb kihasználását célozza. Adó-politikájában maximálisan érzékeltette, hogy ezen célkitűzések megvalósításához olyan adóztatási elveket kell képviselnie, melyek eredménye a bevételek növekedésében nyilvánul majd meg évről évre. Ennek érdekében helyi adópolitikája kialakításakor figyelembe vette a város gazdasági erejét meghatározó vállalkozások tőkeerejét, valamint a vállalkozások és a lakosság adófizetési képességének alakulását. Az adóztatási morál megfelelő kialakításához szakképzett adóigazgatási apparátust állított fel, mely tevékenysége folyamán képviseli a város adóztatási elveit. Dolgozatomban Mosonmagyaróvár város adópolitikájának bemutatására, a helyi adóbevételek alakulására, valamint az adóigazgatási feladatok optimalizálására kívánok betekintést nyújtani. Ennek érdekében a helyi adókat megalapozó jogszabályi környezeten keresztül mutatom be Mosonmagyaróvár gazdasági célkitűzéseit megvalósító adópolitikai döntéseket, és teszek észrevételt a bevételek növelése érdekében. Mosonmagyaróvár, mint a térség harmadik legnagyobb városa, a város lakosainak és vállalkozásainak teherbíró képességének figyelembevételével tudatos és megfelelő adópolitikai lépések megtételével halad azon az úton, mely az Önkormányzatiság elengedhetetlen feltétele, az önálló gazdálkodás.