Logisztikai tevékenységek bemutatása a GYSEV CARGO Zrt.-nél - Finta Alexandra (2017)
Fokozottan fejlődő világunkban egy vállalat számára elengedhetetlen a fejlődés, illetve a fokozott globalizációhoz való alkalmazkodás, ha szeretné fenntartani versenyképességét. A GYSEV CARGO Zrt.-nél eltöltött gyakorlati időm alatt betekintést nyerhettem abba, hogy ez milyen komoly feladat. Számos probléma ellenére, mint például a visszaeső forgalom, amely a vasúti árufuvarozási liberalizációra vezethető vissza,a cég vezető logisztikai szerepet tölt be, és sikeresen veszi az akadályokat. Mindig megtalálja a módját a vevői igények elnyerésére, hiszen nagy mértékben veszi figyelembe azokat. Mind a tárolás mód-ja, szállítás, vagy határidők betartása szempontjából. A GYSEV Zrt. leányvállalataként működő GYSEV CARGO Zrt. testesíti meg a cég logisztikai központját. A záródolgozatom fő témája a logisztikai tevékenységek bemutatása a GYSEV CARGO Zrt.-nél, amely a szakmai gyakorlatom alatt tapasztaltak leírásából áll össze. Azért választottam ezt, mert a cégnél eltöltött hónapok alatt a legtöbb időt a logisztikai központban tevékenykedtem, ahol a rengeteg kapott információn kívül önállóan is láthattam el feladatokat, szemtanúja voltam összetett folyamatok lezajlásának, amelyek lépésről lépésre bonyolultnak tűntek, ám a végére összeállt a kép. Ebben segítségemre voltak a targoncás munka-társaktól kezdve a raktárirányítókon át a vezetők is. Dolgozatomban bemutatásra kerül a GYSEV CARGO Zrt. mellett röviden a GYSEV Zrt. is, a cég megalakulásától kezdve napjainkig, feltüntetek néhány fontosabb adatot, említést teszek tevékenységükről, kitérek olyan alapfeladatokra, mint a fuvarszervezés, vámkezelés, raktározás, ehhez kapcsolódóan a raktártechnológia fejlesztési lehetőségeire, illetve a raktári informatikai rendszerek fejlesztésére. Ezeken kívül bemutatom a kombiterminált és annak szolgáltatásait, valamint a vállalat által használt informatikai rendszereket. A negyedik fejezetben fejtem ki a vállalattal, illetve annak működésével kapcsolatos észrevételeim, fejlesztési lehetőségeket, amelyek gyakorlatban történő alkalmazása a munkafolyamatok hatékonyabbá tételére irányul. Végül pedig a gyakorlatom alatt megismert elhanyagolhatatlan tevékenységről, a reklamációkezelésről is írok. Záródolgozatom célja, hogy bemutassa a logisztikai tevékenységek fontosságát, illetve központi szerepét.