Diabetológiai magánrendelő marketing terve - Sipos Erzsébet Evelyn (2017)
Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján, a krónikus betegségekhez hasonlóan, a diabetes mellitus incidenciája és prevalenciája is rapidan nő. Ez a megnövekedett betegszám fokozódó (munka és anyagi) terhelést jelent az egészségügy számára. A betegek szerteágazó igényeinek megfelelően a betegellátás egy része az államilag finanszírozott szakrendelőkből magánrendelésekbe tevődött át. A cukorbetegek bővülő igényeinek a kielégítésére készül egy frissen induló diabetológiai magánrendelő marketing terve. A legnagyobb kihívást a rendelő fizikális megvalósítása mellett a stabil és elégedett betegkör kialakítása jelenti. Ezt magas színvonalon dolgozó, a legújabb technológiai megoldásokat ismerő és alkalmazó fiatal csapattal kívánjuk megvalósítani. A dolgozatban két főbb célcsoportot határozunk meg, akik számára a legszélesebb spektrumú ellátást tervezünk biztosítani a gyógyítás mai állása szerint. Szakmai tudásunk mellett kedvező árakkal dolgoznánk, mellyel tovább szeretnénk csökkenteni a piacra frissen belépők hátrányát. A dolgozat során egy termék, azaz egészségügyi szolgáltatás piaci értékesíthetőségét elemezzük ki egy újonnan induló magán diabetológiai szakrendelő kialakítási tervén keresztül. A marketing terv keretén belül a megvalósítás elméleti és gyakorlati hátterét tekintjük át különböző marketing elemzési stratégiákon (PESTEL, SWOT, 7P marketing mix), cselekvési programon (Gantt chart) és költségterven keresztül. Részletesen tárgyaljuk a jelenlegi piaci helyzetet, a jelenleg a piacon lévő versenytársaink helyzetét, a piacon belüli pozicionálási lehetőségeinket, vásárlóink és célcsoportjaink körét, és elérésük lehetőségeit, beleértve az értékesítési csatornákat és a marketingkommunikációt is. Olyan marketing irányt határozunk meg, amellyel értéket közvetítünk egészségügyi szolgáltatásunkkal. A marketing tervben szereplő elemek egységes és pozitív képet alakítanak ki szolgáltatásunkról, mely jövőbeli betegeink számára vonzóvá teszik vállalkozásunkat és így magánrendelőnk sikeressé válhat. Véleményünk szerint olyan irányt sikerült találni jövőbeli magánrendelőnk számára, mely egységet alkot a betegek, az egészségügy és a piac között, lehetőséget teremtve ez által egy működőképes magán szakrendelő beindítására. Munkatársaimmal fáradhatatlanul dolgozunk és fogunk dolgozni betegeinkért, hiszen legfőbb küldetésünknek tartjuk olyan boldog és egészségtudatos cukorbetegek gondozását, akik segítségünkkel teljes életet tudnak élni minden egyes nap!