A magyar kórházak gyógyszerbeszerzésének aktuális kérdései a központi közbeszezés tükrében - Vörös Zsolt (2017)
Szakdolgozatom megírásával azt a célt tűztem ki, hogy bemutassam a magyarországi kórházak gyógyszerbeszerzési szokásait, különös tekintettel arra, hogy az országos közbeszerzés miként befolyásolja ezen vásárlási szokásokat. A szakdolgozat első felében azt vizsgáltam, hogyan néz ki ma a kórházi gyógyszerpiac. Melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a beszerzést, mekkora ebben a gyógyszergyártók marketing aktivitásának szerepe, kik a kórházi döntéshozók és hogyan alakult az intézmények saját tendereinek sorsa. Bemutatásra kerülnek a különböző piaci szereplők is, különös tekintettel a gyógyszergyártó cégekre és a gyógyszer-nagykereskedőkre. A nemzetközi kitekintés után a hazai cégek helyzetét elemzem, bemutatva a forgalmi adatokat, a kutatás-fejlesztés helyzetét illetve az állami költségvetésbe való befizetéseiket is. A szakdolgozat második részében a közbeszerzési törvény kerül bemutatásra, főleg annak a gyógyszerekre vonatkozó részei. Ebben a részben az elméleti elemezés mellett a tenderek gyakorlati tapasztalatairól és eredményeiről lesz szó. Ebben természetesen az aktuális nyereségek és nehézségek egyaránt említésre kerülnek.