Beszállítók minősítése - Svéleczné Kéki Hajnalka (2017)
Mivel egy beszállító pénzügyi és minőségügyi teljesítménye egyaránt befolyással bír vevőjének költségeire és teljesítményére, ezért elengedhetetlen folyamat a beszállítók mi-nősítése. Ez egy több lépcsős folyamat, ami az előminősítéstől az auditon keresztül a rendszeres utóminősítésig kiterjed. Dolgozatom célja, hogy bemutassam a minősítés lényegét, fontosságát, a különböző szabványok azaz az MSZ EN ISO 9001:2015, a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok és BELLA standardok magára a folyamatra vonatkozó rendelkezéseit. A célomnak azt tűztem ki, hogy a megismertessem a minősítés elméletét és gyakorlatát egy képzelt autóipari beszállító értékelésének bemutatásával. Az értékeléshez a súlyozott pontrendszeres módszert használtam. Fontosnak tartottam, hogy érzékeltessem egy szállító, alvállalkozó kiválasztásának metodikáját és a Plan–Do–Check–Act, azaz a tervezés–végrehajtás–ellenőrzés–beavatkozás körfolyamat jelenlétét az eljárásban. Felvázoltam a kiválasztás, előminősítés rendszerét, annak az irodalom által is ajánlott és támogatott szempontjait. Ezután kifejezésre került mind a leendő, mind a már meglévő partnerek rendszeres felügyelete is. Bemutattam az auditra vonatkozó MSZ EN ISO19011:2012 szabvány elvárásaira és a benne megfogalmazott PDCA kör jelenlétére, illetve annak megvalósítására is. Mivel autóipari vállalaton mutatom be az értékelést, ezért elengedhetetlen a termékjóváhagyási folyamat körbeírása is. Fontosnak tartottam lépéseinek és dokumentációjának taglalását továbbá ábrázolását folyamatábra segítségével. Megmutattam néhány lehetséges értékelési módszert, úgymint a kategorikus-, a súlyozott pontrendszeres- valamint a költségarányú értékelést. Amelyek a már rendszeresen szállító partnerek monitorozását segítik. A következő részben egy elképzelt beszállító minősítését végeztem el. A folyamat a súlyozott pontrendszeres értékelési módszeren alapszik, ahol egy indikátor képzés-sel határoztam meg a képzelt beszállító besorolását. Megfogalmaztam az indikátort és az azt befolyásoló tényezőket. Felállítottam a minősítéshez használatos képeltet. Miután ki-kalkuláltam az indikátort, részleteztem azt, egy úgynevezett Beszállítói teljesítmény monitor segítségével, ami egy grafikon és az adatokat tartalmazó táblázatokat jelenti. Az értékelés eredményeképp megállapítottam, hogy szükség van a beszállítók rendszeres felügyeletére.