A bankszabályozás és a betétbiztosítási rendszerek átalakításának irányai az Európai Unión belül - Bódi Szilvia (2017)
A dolgozatom témájaként a bankszabályozás és a betétbiztosítási rendszerek átalakításának irányai az európai unión belül címűt választottam. Azért választottam ezt a témát, mert a 2008-ban a pénzügyi világot megrázó, majd a reálgazdaságra is átterjedő válság újból rá-mutatott arra, hogy a bankári tevékenység „kockázatos üzem” és ha fokozni akarjuk a mű-ködés biztonságát, akkor csökkenteni kell a kockázatot. A válság kezdete óta folyik az egész világon, így az Európai Unióban is a közös gondolkodás arról, miként lehetne megreformálni a banki szabályozást, miként lehetne biz-tonságosabbá tenni a banktevékenységet, és miként lehetne visszaszerezni a betétesek, il-letve a befektetők bizalmát. Az hamar világossá vált, hogy a nemzet szintű felügyelet in-tézményrendszere és eszköztára önmagában ehhez nem elegendő, szükség van a nemzetek feletti összefogásra. Ebből a megfontolásból újították fel a döntéshozók a bankunió gon-dolatát. Célkitűzésem a betétbiztosítási rendszerek bemutatása, a vonatkozó európai uniós és a hatályos magyar szabályozás kritikai elemzése. A betétbiztosítás az elmúlt években Ma-gyarországon is közérdeklődésre számot tartó kérdéssé vált, a 2010 óta bekövetkezett hi-telintézeti csődök következtében erősen megingott a lakosság körében a banki működést il-lető bizalom. A betétbiztosítási rendszereket érintő reformok legfőbb törekvése az, hogy a kártalanítási határidő csökkenjen. A kártalanítás kifizetésére aktuálisan húsz munkanap áll rendelkezésre. Az általam vizsgált Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet ügye eseté-ben folytatott kártalanítás azt mutatja, hogy képes az OBA akár tíz munkanapon belül tel-jesíteni a kifizetést és ez bizakodásra ad alapot, mivel az Európai Unió 2024-ig fokozato-san hét munkanapra akarja csökkenteni a kifizetésre nyitva álló időtartamot.