Informatikai keretrendszer távérzékelési műhold által készített felvételek feldolgozásának támogatására - Koppány Zsolt (2017)
Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség a Copernicus program keretében több alapkutatási terület számára kíván adatokat biztosítani, távérzékelési műholdak segítségével. A műholdrendszer több lépcsőben, folyamatosan kerül kiépítésre. A program első műholdpárja a Sentinel-1 misszió, amely a mikrohullámú tartományban végzett távérzékeléssel teszi lehetővé a felszíni deformációk nagy pontosságú térképezését. Az MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet új, stratégiai kutatási területe a Sentinel-1 felvételek felhasználásához kapcsolódik, hosszú időállandójú tektonikus folyamatok megfigyelésével, ezt ESA pályázat is támogatja. Az intézet a Copernicus programhoz kapcsolódóan a Soproni Egyetemmel közösen egy folyamatosan bővülő és visszakereshető Sentinel-1 adattár, valamint az ehhez kapcsolódó informatikai rendszer kialakítását tűzte ki célul. A munka folyamán elemzésre került a tervezett informatikai rendszer gazdasági környezete, kialakításra került az adatok letöltési eljárásainak metodikája, szétválasztásra kerültek az adatlekérés, a letöltés és az adatintegritás ellenőrzésének folyamatai. Létrehoztuk a precíz pályaadatok kezelésének eljárásait, tesztelésre kerültek a rendszer erőforrás igényes MD5 algoritmusának futtatási metodikái. Kialakítottuk az automatizált lekérdezési eljárások során keletkezett metaadatok feldolgozásának logikáját, megalkottuk az adatok feltöltéséhez szükséges adatbázis kapcsolatot. Megvalósult a rendszer időzített triggerek mentén felépülő autonóm működése, továbbá kialakítottunk egy lekérdező felületet a műholdfelvételek elérhetőségének biztosításához. Ezek segítségével rendszerünk képes az adatok és az adatbázis felépítésére.