Merevfalú sporthátizsák tervezése - Csenki Máté (2015)
Szakdolgozatom témájául a merevfalú sporthátizsákot választottam, mert kutatásaim során azzal a ténnyel szembesültem, hogy egyre több ember keres manapság olyan táskákat, melyek nem csak a bennük lévő értékeket, hanem a viselőjét is megvédi. A dolgozatom elejét a különböző fajta táskákat és protektorokat mutattam be és csoportosítottam kialakításuk és használatuk szerint. Ezek a kutatások fontosak voltak, mert itt sok ismeretet kaptam, hogy milyen terméket hozzak létre. A bevezetés és a bemutatások után a különböző elemzési folyamatokkal határoztam meg milyen funkcióknak és igényeknek kell, hogy megfeleljen a diplomamunkám. Itt használtam a funkciófát, KIPA módszert és a követelmény jegyzéket. Miután meghatároztam az alapfunkciókat a táska tervezése előtt, még figyelembe vettem az interneten megtalálható szabványokat és ezek alapján alakítottam ki termékemet. A szabványok sok segítséget nyújtottak a tervezés folyamatában. Konkurens termékelemzéssel folytattam, melyek között sok olyan terméket találtam, amik protektorral vannak ellátva, valamint még különböző többfunkciós táskát is elemeztem. A termékek vizsgálata alatt be tudtam határolni, hogy milyen anyagokból is szeretném megtervezni a hátizsákomat. Vázlatrajzaim segítettek hogy milyen kialakítást válasszak a későbbi, kiforrottabb ötleteimnél. A megvalósítási ötleteknél sok megoldást soroltam fel, melyek különböző kivitelezést követeltek volna meg. Ezek megvalósulását vagy meg nem valósulását, egyéni érvekkel és metszeti rajzokkal támasztottam alá. Végül de nem utolsó sorban az általam tervezett termék leírásában, meghatároztam milyen anyagokból és milyen formai kialakítással hoznám létre. Termékemet minden tekintetben körbejártam, leírtam és képekkel is bemutattam, valamint színváltozatokat is készítettem a protektoros hátizsákomról. Ezek mellett egy fejlesztési lehetőséget is beleraktam a szakdolgozatomba. Legvégül pedig végeselem módszerrel támasztottam alá, hogy milyen anyagot használnék és ez milyen vastagnak kellene, hogy legyen. Ez az anyag a szabadalmak szerinti előírásoknak megfelelt a tesztelések során. Mivel ezt a terméket nagyon drága lett volna elkészíteni, ezért a szakdolgozatomban csak a tervezés fázisáig terjedtem ki. Ha lehetőségem adódik rá és megcsinálhatom a későbbiekben ezt a hátizsákot, természetesen élőben is le szeretném tesztelni.