Rétegelt Ragasztott kísérleti fatartó vizsgálata - Kánnár Gergő (2017)
2011 februárjában induló kísérleti projekt során egy hajlított kísérleti rétegelt ragasztott tömör fatartó került kialakításra, amely kimondottan erre a célra készült a Bartal és Rabb Kft. által. A kutatáshoz kapcsolódó méréseket a tartó 5 éves kültéri működése után végeztük el. A kutatás során arra szerettünk volna választ kapni, hogy az országos tartószerkezeti felmérés során tapasztalt meghibásodások, illetve tönkremeneteli folyamatok okai miben állnak? A felmérés tanúsága szerint a meghibásodások részben tervezési és kivitelezési hibákra vezethetők vissza, részben a számítási módszerek hiányosságára, hiszen azok nem tartalmazzák a klimatikus változások következtében a tartókban keletkező belső feszültségek számításba vételét (dagadás, zsugorodás). Ezen sajátfeszültségek a hasznos terhekből származó feszültségekkel összeadódva, sokszor a tartószerkezet meghibásodását okozzák. Jelen munka egy 5 évig kültéri kitettségű kísérleti tartó vizsgálati eredményeit mutatja be, az 5 éves működést követően.