A síkvidéki erdészeti részvénytársaságok erdővagyon-gazdálkodási sajátosságai, különös tekintettel a DALERD Zrt-re - Vígh Xénia (2017)
A hazai erdőgazdálkodásnak speciális színterét jelenti a síkvidéki erdészet. Ennek egy reprezentánsát a DALERD Zrt-t, annak faállományát, erdővagyon-gazdálkodását és ökonómiai teljesítményét dolgozom fel az utolsó öt éves (2011-2015) időszak alapján. A társaság négy, jellemzőiben lényegesen különböző erdészetből épül fel. Meghatározó ágazata az erdőgazdálkodás (fakitermelés és erdőfelújíítás/erdőművelés), de lényeges a vadgazdálkodás, illetve fontos tevékenység a közjóléti szolgáltatás (vagy a közmunkások foglalkoztatása), valamint kiemelten az erdő vagyonkezelése. Az egyes üzemágakat a naturális és gazdasági teljesítmény adatokon keresztül mutatom be. A termőhelyi nehézségek ellenére itt is a fenntartható, tartamos erdőgazdálkodás alapelveinek megfelelően és eredményesen gazdálkodnak. Forest management on planes is a special field of forestry in Hungary. In my thesis I’m dealing with the stands, forest resource management and economic performance of one of its representants; DALERD Zrt. in the time span of five years (2011-2015). The company has four forestries that differ very much in their characteristics. The main sector is forest management (logging and forest reneval/silviculture), but game management and social purposes also play an important role. Outstandig is forest trusteeship. I depict the different sectors through their monetary and economic performance data. In spite of site quality issues they carry out succesful economy according to the principles of sustainable forest management.