Extenzív gyepkezelési módok természetvédelmi szempontú összehasonlító elemzése a Felső-Kiskunsági szikes pusztákon. - Mikus László (2017)
Extenzív gyepkezelési módok természetvédelmi szempontú összehasonlító elemzése a Felső- Kiskunsági szikes pusztákon. A vizsgálat során elsődleges szempontom volt a gyepek növénytani sokféleségének megállapítása a kezelések következtében. A kezelt területek juhval és marhával vannak legeltetve, valamint volt egy kontroll, bekerített terület, ami felhagyott legelőként lett viszonyítási alap. Az egyes mintaterületeken a növényfajok borítottságát vettem fel és ezekből különféle szempontok alapján kiértékeléseket készítettem, amelyek utána kielemzésre kerültek. A vizsgálatok kimutatták a gyepek természetességi állapotát és ezek függvényében javaslatokat tettem a további kezelésekre, illetve változtatásokra.