A fertődi Esterházy-kastély faegyedeinek vizsgálata, és javaslattétel az allék kezelésére - Hencz Tamás (2017)
Talán az ország egyik legszebb kastélya a fertődi Esterházy-kastély. Ehhez tartozó Lés-erdő alléin 2012-ben történt már egy akusztikus tomográfiai vizsgálat. Ezen vizsgálat után uniós forrásokból megtörtént a kastélyhoz tartozó Lés-erdő rekonstrukciója. Ez az állapot fenntartható egy ideig, de megfelelő kezelés és észszerű parkgondozás nélkül elenyészik, mint ahogy a kastélypark korábbi történelmében már előfordult. A KEOP második ütemében végzett akusztikus fa tomográfos vizsgálatokat a még meglévő faegyedeken megismételtem és a kapott adatokat összehasonlítom az öt évvel ezelőtt mért adatokkal. Ezen eredmények alapján megállapítottam az allék fáinak egészségi állapotromlásának, a mértékét és az ütemét, továbbá jellemeztem az allék jelenlegi állapotát. Leírtam az eddig történt kezelések mikéntjét és indokaltam, hogy miért voltak megfelelőek vagy nem megfelelőek. Ezenkívül javaslatot tettem az allék jövőbeli kezelésére.