A botanikus kerti fák gyökérzetének dinamikus vizsgálata - Horváth Karolina (2017)
Vizsgálataim során a soproni botanikus-kerti fák gyökérzetének állapotát vizsgáltam dinamikus méréssekkel. A mérések és a dolgozat f célja eme nemrégiben kifejlesztett új, dinamikus mérési módszer ismertetése és nagyobb körben való elterjesztése, illetve a vizsgálatok hitelességének bemutatása. Emiatt a mérések során húsz faegyed vizsgálatára és kiértékelésre került sor, mely egyedek különböz fajúak is voltak és a kert egész területén elszórtan helyezkedtek a jobb rálátás érdekében. A dolgozat két nagy részbl áll. Els fele a dinamikus gyökérvizsgálatok értékelrendszerének bemutatásának, a mérés lépések menetének a megismertetésére szolgál. A második rész az általam vizsgált egyedek kiértékelésének kifejtése, az általam felderített eredmények és fontos tényezk bemutatásáról szól. Emellett méréseim eredményei rávetítésre kerültek a botanikus kert egész területére, ezáltal következtetéseket vontam le a kert állapotára vonatkozóan. A vizsgálatok során jól láthatóvá vált az új értékelési rendszer kiforratlansága és kisebb hibái, melyeken még javítani szükséges, de ezek lényegesen nem befolyásolták a mérések megítélését és a kapott értékek hitelességét. A dolgozat rávilágít arra, hogy a fák gyökérzetének állapota mennyire fontos is a biztonságos mindennapok számára.