A talajvíz hatása a biomassza produkcióra fás szárú ültetvényben - Heilig Dávid (2017)
Magyarország bővelkedik a rövid vágásfordulós, fás szárú ültetvények telepítésére potenciálisan alkalmas termőhelyekben. Ez fontos részét képezhetné egy megújuló energiaforrás alapú gazdaságnak. Dolgozatomban megvizsgáltam, hogy az eltérő tápanyag-utánpótlások milyen hatással vannak a tömeghozamra, alkalmazásuk után 5 évvel. Ezt kiegészítettem a talajvíz modellezéssel és a talajvízszint és a hozamok közötti összefüggés vizsgálatával. Az ültetvény karódugványos parcelláinak átlagos hozama 15,56 abszolút száraz (atro) t/ha/év, mely meghaladja a gazdaságossági küszöböt. A talajvízszint kapcsolatban áll a hozammal, amit a 2016-os vegetációs időszak talajvíz- és hozamadatai alapján statisztikai módszerekkel állapítottam meg.