A csepregi szennyvíztisztító telep fejlesztése - Németh András (2017)
Diplomamunkámban a csepregi szennyvíztisztító telep fejlesztésével foglalkozom. Dolgozatomban bemutatásra kerül a szennyvízelvezetés és –tisztítás aktualitása, hazai helyzete és jogi szabályozása. Ismertetem a csepregi szennyvízelvezetési és –tisztítási rendszer egészét, a szennyvíztisztító telep technológiai felépítését. Az üzemeltetési problémák feltárására külön fejezetet szánok. A legjelentősebb probléma, hogy a csepregi szennyvíztisztító telep hidraulikai- és szervesanyag terhelését figyelembe véve túlterhelt. A telep hidraulikai kapacitása 600 m3/nap, míg szervesanyag eltávolítási kapacitása 3 000 LE, amely értékeket szinte az év egészében túllépi. Célom, hogy feltárva a túlterhelés kiváltó okait, a feltárt problémák és hiányosságok megoldására javaslatot tegyek a szennyvíztisztító telep fejlesztésére. A szennyvíztisztító telep bővítésével, befogadóképességének növelésével oldható meg a hidraulikai és szennyezőanyag túlterhelés csökkentése. Ennek érdekében a bővítés a meglévő szennyvíztisztító telep műtárgyainak átalakításával, új technológiai egységek kialakításával került tervezésre.