A Fertő tó hatása a lokális zivatartevékenységre - Jagodics Nóra (2017)
A dolgozatomban a Fertő tó hatását vizsgáltam a lokális zivatarokra. 2013-2016 között, májustól szeptemberig villámtérképek segítségével feljegyeztem a zivataros napokat a Fertő tó 20 km-es körzetében. Az ezek alapján készített elemzés kimutatta, hogy az elmúlt 4 évben a zivataros napok számának éves átlaga 2013 és 2015 között kevesebb, mint az 1962 és 2012 között vett 50 éves átlag, 2016-ban pedig meghaladja azt. A Fertő tó körül 4 meteorológiai állomás adatait vizsgálva megállapítható, hogy a csapadékmennyiség a tótól távolabbi állomásokon közel 0,1 %-kal több mint a tóparti településeken, ami 7,3-7,4 mm-rel jelent több csapadékot. 7 zivatart esettanulmányokon bemutatva, különböző meteorológia adatokat vizsgálva elmondható, hogy ezek közül a tó valóban hatással lehetett 2 zivatarra. A terület domborzati viszonyai azonban feltehetően nagyobb hatással vannak az átvonuló zivatarokra.