A magyarországi természetes erdeifenyvesek állapota és kezelési javaslata - Zahorecz Anett (2017)
A Pinus sylvestris hazai természetes populációi nem nagy kiterjedésűek, reliktum jelleggel fordulnak elő, emiatt igen veszélyeztettettek. Diplomamunkámban bemutattam négy hazai természetesnek vélt erdeifenyő uralta társulás természetvédelmi helyzetét és problémáit. A reliktum állományok hosszú távú fenntartása és megőrzése érdekében kezelési javaslatokat fogalmaztam meg, az erdeifenyő tulajdonságait és veszélyeztető tényezőit figyelembe véve.