Erdőgazdálkodási munkák környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálata a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészetének területén - Dancs Mária (2017)
Az erdőkhöz kötődő folyamatok és az általuk létrehozott állapotok és javak nélkülözhetetlenek az emberi élet szempontjából. Az emberi tevékenységek közvetlenül és közvetve egyaránt hatással vannak az erdőkre. Az erdő faállománya, mint élő organizmus, aktívan reagál az emberi beavatkozásra és járul hozzá saját fejlődéséhez és környezete fenntartásához. Az erdőgazdálkodási tevékenységek közül a fahasználat, fakitermelés gyakorolja a legjelentősebb hatást a környezet elemeire. A fakitermelés különböző munkarendszerekben folyhat. A munkarendszerek vizsgálatához alkalmazhatjuk a Gólya-féle kíméletlenségi mátrixokat. A fakitermelés során jelentkező káros hatásokat többféleképpen is csökkenthetjük.