Alternatív sűrűségmeghatározó eszköz kalibrálása különféle fafajokra - Gyetvai Emese (2017)
Egy meglévő szerkezet, építmény műszaki állapotának felmérésénél szükség van a különböző mechanikai tulajdonságok ismeretére, ezek közé tartozik a faanyag sűrűsége is. Szakdolgozatomban egy alternatív sűrűségmeghatározó eszköz kalibrálásával foglalkozom, aminek egyszerű használata lehetővé teszi a gyors sűrűség meghatározást, ezzel megkönnyítve a szakemberek munkáját. A dolgozatban öt különböző fafajjal foglalkoztam, ezek sűrűségét kiszámítottam tömeg és térfogat alapján, majd összehasonlítottam az irodalomban már fellelhető értékekkel. Ezután következett a kalibrálás, ahol a mérőeszköz tüskéje által okozott penetráció értéke és a már előzőleg kiszámított sűrűség között kerestem összefüggéseket. Ezekből az adatokból készültek el az egyes fafajokhoz tartozó regressziós egyenesek. Ha az egyenesek egyenleteinek képletébe beírjuk, a tüske bemélyedésének az értékét, ki tudjuk számítani az egyes fafajok sűrűségét.