Golyós lövedékek ölőerejének vizsgálata vaddisznó egyéni vadászata esetén, ide vonatkozó nemzetközi számítási módszerek összehasonlítása - Takács István (2016)
A vaddisznó egyéni, golyós fegyverrel történő vadászata, az állomány növekedésével párhuzamban egyre nagyobb teret nyer a hazai vadászatban. Az etikus elejtés és ennek részeként az elejteni kívánt vadhoz a megfelelően kiválasztott kaliber és lőszer használata minden vadász számára elsődleges fontosságú cél kell, hogy legyen. Munkámban, az ismert nemzetközi ölőerő számítási módszereket vetettem össze az általam definiált etikus elejtést eredményező ölőerő számítási módszerrel. Teljes egyezést egyik vizsgált módszerrel sem találtam, vizsgálatomban a 8 mm-es kaliberek jobb teljesítményt nyújtottak az általam meghatározott paraméterek alapján, mint a 9,3 mm-es kaliberek, valószínűsíthető, hogy a lövedékek különböző mértékű gombásodásának köszönhetően.