Megyei Önkormányzatok új feladatköre és új menedzsment struktúrája - Holdosi Dániel (2014)
Diplomamunkám témaválasztását a mai Magyarországon folyamatban lévő közigazgatási rendszer átalakítása, átalakulása indokolja. Az elmúlt években, a 2006-os választásokat követően aktív résztvevője voltam ezen folyamatoknak, mely során végig követhettem a közigazgatási szintek folyamatos struktúra váltását, feladat megosztását, újraszervezését és a fenntartott intézményrendszerek drasztikus átalakítását. Mindezen folyamatok nagymértékben befolyásolták a települési, helyi és területi önkormányzatok, közigazgatási intézmények feladatit, illetve egyes esetekben megszűnését és újraszervezését. Diplomamunkám fő területe a hazánkban középszintet jelentő megyei önkormányzatok. Munkám során előtérbe helyezem személyes tapasztalataim és meglátásaim és konkrét példára alapozva mutatom be az átalakítás módszerét, az átalakulás folyamatát a Vas Megyei Önkormányzat tevékenységét alapul véve. Célom, hogy az átszervezés negatív kihatásait nem kihangsúlyozva bemutassam egy közigazgatási egység szerepének, költségvetési helyzetének változását. Legfőbb hangsúlyt az elmúlt évek tapasztalatai alapján az új önkormányzati fenntartásba is bekapcsolódó európai uniós pályázati források kapják, mely segítségével egy aktívabb az új feladatokat ellátni képes, új feladat-ellátási területeken „dolgozó” önkormányzati hivatal szisztémája, struktúrája kerülhet megvilágításba. Diplomamunkám bevezetőjét követően a megyék történelmi hátterét vázolnám fel, a területi egységek kialakulásán keresztül, majd a megyei önkormányzatok 2006-tól 2013-ig tartó átalakítását mutatnám be részben a Vas Megyei Önkormányzaton keresztül. Ezt követően részletes betekintés következne a Megyei Önkormányzatok rendszerébe és a Megyei Önkormányzati Hivatalok szerkezeti felépítésébe és feladataiba. Ezek áttekintése után a jelenlegi struktúra és annak költségvetése kerülne párhuzamba állításra, majd az új feladatok bemutatása után az általam javasolt hivatali struktúra kerülne feltárásra. Célom, hogy ne csak betekintést nyújtsak egy önkormányzat feladataiba, rendszerébe, de felvázoljak egy számomra célszerűbb és a XXI. század elvárásainak, folyamatainak megfelelő nem túl koncentrált, de koordinatív önkormányzati szereplőt.