Gróf Esterházy Tamás vadgazdálkodási és vadászati tevékenységének emlékei az Ugodi Hitbizomány területén - Dani Ágnes (2016)
Dolgozatomban emléket kívánok állítani az egykori grófi vadászatoknak azon a területen, ahol én magam is születtem. Gróf Esterházy Tamás volt az Ugodi Hitbizomány ura 1925-1945 között. Híressé vált fővadászával id. Fuchs Antallal komoly és eredményes vadgazdálkodói munkát folytattak a két háború közötti időben. Számos ismert arisztokrata vendég fordult meg a pápai és devecseri Esterházy kastélyban vagy a környék vadászházaiban a gróf meghívására, akik családi vagy baráti kapcsolatban álltak vele. A szakértő és lelkes hozzáállás következtében eredményes és idővel méltán elhíresült vadászatokat tartottak, amikről az egykori résztvevők vadász emlékirataiból is tudomást szerezhetünk, mint pl. Széchenyi Zsigmond vagy Nadler Herbert könyveiből. Ezeken az emlékiratokon kívül azonban további érdemi mementó nem áll rendelkezésünkre az egykori főszereplőkről, sajnálatos módon úgy tűnik, hogy az utókor méltatlanul elfeledte őket. Dolgozatomban nekik és munkájuknak, a bakonyi vadállomány megőrzéséért, fejlesztéséért tett erőfeszítéseiknek szeretnék emléket állítani.