Erdészeti fatermékek hozzáadott értékeinek a vizsgálata a Vértesi Erdő Zrt. területén - Gulyás Gábor (2016)
A dolgozatom célja a biomasszának, mint a megújuló energiaforrások egyik alternatív lehetőségének a bemutatása és elemzése volt. Azért tartom fontosnak ezt a témát, mert a Vértesi Erdő Zrt. egyik stratégiai területe a biomassza feldolgozás és forgalmazás, így adott volt egy olyan terület elemzése mely mind a Társaság, mind a hazai energiagazdálkodás szempontjából is a jövőbe mutat. A kidolgozás során törekedtem arra, hogy az illetékes vezetőkkel minél többet konzultálva megfelelő mennyiségű tapasztalati és érdemi információhoz juthassak, melyeket a későbbiekben kiegészítettem saját ismereteimmel is. Első lépésben szakirodalmi háttéranyagok segítségével elemeztem a biomassza jelenlegi helyzetét, majd bemutattam a jövőt illető stratégiai irányelveket az EU és Magyarország viszonylatában is. A biomassza nagy témakörön belül az elsősorban erdészeti vonatkozásban megjelenő faapríték bemutatásával foglalkoztam. Szerettem volna megmutatni, hogy mekkora előnyökkel jár ennek a megújuló energiahordozónak a felhasználása ellátás biztonsági, gazdaságossági és környezetvédelmi szempontból. Fontosnak tartottam, hogy a Vértesi Erdő Zrt. általános bemutatása mellett megmutassam a faaprítékkal kapcsolatos gazdasági kapcsolatokat is. Egyes erőművek integrátori feladatai mellett a saját faapríték előállítás is komoly nagyságrendben van jelen a Társaság életében. Ez az a szakterület, mellyel a kidolgozás során a leginkább foglalkoztam. A pénzügyi elemzések elvégzése során a legfontosabb eszköz a fedezetszámítás módszere volt. Első lépésként a jelenleg alkalmazott eljárás pénzügyi és gazdasági hátterével ismerkedtem meg. Ennek során nem csak az árbevételekkel és költségekkel kívántam foglalkozni, hanem fontosnak tartottam a technológia ismertetése mellett a legfontosabb partnerek bemutatását is. A szakmai rész kidolgozása során három új módszer bemutatásával és elemzésével foglalkoztam. Ezek közül a szárítási hatékonyság javítás módszere a jelenleg alkalmazott eljárások mellett is bevezethető volna. A következő módszer egy SOLAR alapú osztrák technológiai, mely innovatív előnyökkel bír. A szárítás kiszervezése pedig egy olyan elméleti szolgáltatási módot mutat be, mely jelenleg sajnos ebben a formában még nem jelent meg a piacon. Fontos szempont volt az egyes módszerek egységes, objektív módon való vizsgálata. Csak így lehetett őket az elemzés végén egymással összehasonlítani, melyhez nagy segítséget nyújtott a fedezeti érték számítás. Végezetül üzleti terv segítségével fogalmaztam meg azokat a lehetőségeket, melyeket a Vértesi Erdő Zrt. döntéshozói szintjén is érdemes lenne megfontolni a későbbiekben.