Nagykapacitású docker alapú SensorHUB környezet kialakítása és működésének biztosítása - Kalmár Imre (2016)
A mai modern világban a technológia jelen van életünk minden területén. Az egyre szaporodó okos eszközök, és egyéb hálózaton kommunikálni képes gépek folyamatosan ontják magukból az adatokat. A szakemberek felismerték a nagy adattömegekben rejlő lehetőségeket, elemzésükből például komoly gazdasági előnyre lehet szert tenni, vagy folyamatok hatékonyságát lehet vele növelni. A nagy mennyiségű adat kezelése, tárolása, elemzése azonban új, korábban nem tapasztalt problémák elé állította a szakembereket. Ennek köszönhetően jöttek létre a Big Data menedzsment eszközök, amelyekre a SensorHUB is épít, és egy keretrendszert kínál adatok gyűjtésére és elemzésére. A SensorHUB amellett, hogy egy sor általános problémát old meg, könnyedén kiegészíthető új komponensekkel így lehetővé téve, hogy bármilyen területen hatékonyan alkalmazhassák. Munkám során a Linux, a Big Data és SensorHUB világában mélyültem el. Rengeteg új ismerethez jutottam, amit elsősorban gyakorlati úton szereztem meg. A feladatom megoldása során egy teljes és önálló SensorHUB környezetet hoztam létre a NETvisor Zrt. infrastruktúráján. A telepítési folyamatok dokumentálása mellett az elméleti oldalát is megvizsgáltam a felhasznált eszközöknek és technológiáknak.