A Betegjogok érvényesülése az Egészségügyi Szolgáltatók szemszögéből - Ress Melinda (2015)
A betegjog önálló fogalomként nem létezik. A betegjog az ember személyiségi joga, amellyel szemben kötelezettségek is felmerülnek. A betegség egy stádium, ami lehet átmeneti, de lehet állandósult is. Ha az ember beteg, akkor is vannak jogai, és ezeket a jogokat egy komplex betegjogi normarendszer szabá-lyozza, melyben jogok és kötelezettségek egyaránt vannak. Minden embert megilleti az el-látáshoz való jog. A betegjogok alapvető feladata a betegek kiszolgáltatottságának csök-kentése. Meghatározza, hogy a beteg mit várhat el az egészségügyi személyzettől, az egészségügyi szolgáltatótól, az orvosoktól, a nővérektől, és más egészségügyi dolgozótól. Viszont azt is tartalmazza, hogy a betegnek milyen kötelezettségei vannak, amivel segíti a gyógyulásához vezető utat együtt megtenni az egészségügyi személyzettel. Magyarországon az az általános vélekedés, hogy a betegjogok igen széles körűek, de azok érvényesülésében az egészségügyi szolgáltatók nem közreműködnek, mert az számukra hátrányos lenne. Dolgozatomban azt kívánom igazolni, hogy ez az általános vélekedés nem valós, mert az egészségügyi szolgáltatóknak igenis érdeke a betegjogok hatékony kezelése, senki nem szeret pereskedni, főleg nem egy egészségügyi szolgáltató, nem is beszélve a komoly presztízs veszteségről. Sajnos a magyarországi joggyakorlat nem egyértelmű az orvosi műhiba perekben, a jog-szabályok igen általánosak, a jogalkalmazás még mindig kiforratlan, és a bírói ítélkezés is sokszor szubjektív, nincs egyértelmű törvényi szabályozás ezekre a problémákra.