Egyes trófeabírálati rendszerek összehasonlító elemzése a hazai nagyvadfajok trófeabírálatának tükrében - Csáki-Hatalovics Gyula Balázs (2016)
A dolgozat elsődleges célja az volt, hogy összehasonlító elemzést végezzen a legismertebb trófeabírálati rendszerekkel. A vizsgálatba a magyarországi szarvasféléket (Cervidae) igyekeztem bevonni, azaz a gímszarvast (Cervus elaphus), a dámszarvast (Dama dama) és az európai őzet (Capreolus capreolus). A kiválasztott trófeabírálati rendszerek közé a Rowland Ward rekordkönyvének, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanácsnak és a Safari Club Internationalnek módszerei kerültek. Lehetőségem nyílt néhány egyed trófeáinak megvizsgálására a fent megjelölt fajok közül, így tettem néhány megállapítást a bírálati rendszerek összemérhetőségére nézve. Meglátásom szerint az eredeti hipotézis, miszerint a vizsgált trófeabírálati rendszerek önmagukban nem alkalmasak teljes mértékben a fenntartható vadgazdálkodás megvalósítására, helytállóak.