Döntéstámogatás a Microsoft SQL Server riportolási lehetőségeinek alkalmazásával - Hermán Bálint (2016)
Az összegyűjtött, illetve feldogozott adatok felhasználók felé történő közvetítése fontos feladat. Mindezt olyan formában kell megtenni, hogy a terület szakemberi számára egyértelmű, érthető, látványos és tartalmas legyen. A feldolgozott adatok különböző adatvizualizációs technikákkal történő megjelenítése a riportkészítés szerves része. Mindez lehetővé teszi az adatok, információk olyan formában történő megjelenítését, ami a szakemberek és az átlagos felhasználó számár is értelmezhetővé, áttekinthetővé teszi azokat. A szakdolgozat célja olyan riportok készítése Microsoft SQL Server Reporting Services szolgáltatásainak felhasználásával és kibővítésével, amelyek leírnak egy adott területen végbemenő folyamatokat, változásokat, képet adnak a jövőről, így ezek segítésségével döntéshozatali folyamatokat lehet támogatni. Jelen munkában a KSH oldalról nyilvánosan elérhető gazdasági, termelési adatokat használtuk fel. A dolgozat elkészítéséhez meg kellett ismerkedni az adatvizualizáció történetével és a vele szorosan kapcsolódó kifejezésekkel. Meghatároztuk azokat a matematikai és statisztikai módszereket, amelyekkel majd az adatokat vizsgálni, elemezni fogjuk a megjelenítés előtt. A rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján elemeztük a magyarországi feldolgozóiparban történő összes értékesítés változását 2001-2015 vonatkozásában. Megvizsgáltuk a kiválasztott feldolgozóipari összes értékesítések kapcsolatának erősségét regresszió analízissel, majd megjelenítésre kiválasztottuk azt a modellt, aminél a legnagyobb volt a korrelációs együttható értéke. Minden regressziós egyenes vagy görbe esetében értelmezésre kerültek annak paraméterei. A dolgozat utolsó részében a feldolgozóiparbeli alágazatok összes értékesítésének 2030-ig történő előrejelzését készítettük el a trendanalízis eredményeit felhasználva. A munkában felhasználtuk a Microsoft SQL Report Services nyújtotta lehetőségeket, illetve kibővítettük azokat saját fejlesztésekkel a regressziós görbék illesztése és az adatsorok összehasonlítása Arra a következtetésre jutottunk, hogy a magyarországi feldolgozóipar –két alágának kivételével- növekvő tendenciát mutat a vizsgált időszakban, és az eddig pozitív tendenciát mutató feldolgozóipari alágazatok esetén további növekedés várható a következő 15 során, az összes értékesítés területén amennyiben a környezeti jellemzők hasonlóak maradnak a mostanihoz.