Összehasonlító ichtyológiai vizsgálat a Fertő tó csatornarendszerében - Soczó Gábor (2016)
Kivonat Összehasonlító ichtyológiai vizsgálat a Fertő tó csatornarendszerében A Fertő tó az Eurázsián áthúzódó szikes sztyeppélőhelyek utolsó tagja. A tó jellegéből adódóan folyamatos változásban volt az évezredek során, hol kiszáradt, hol hatalmas területeket öntött el. Az emberi beavatkozások hatására mára meghatározott mederben hullámzik. A múlt században a jelentősen elnádasodott déli medencében összesen 300 km hosszúságú csatornát alakítottak ki. Ezen csatornák nagy része az évtizedek alatt feltöltődött, benőtte a növényzet. A 2010-es években a nádas leromlott állapota és az ezzel járó biodiverzitás csökkenése miatt 111,7 km csatornaszakasz esett át rekonstrukciós munkálatokon. 2016-ban két alkalommal vizsgáltuk a rekonstrukció által nem érintett illetve érintett csatornaszakaszok halállományát. Vizsgálatunk során 14 faj 639 egyedét határoztuk meg. Statisztikai elemzések után a rekonstrukcióval érintett csatornaszakaszok, ezen belül ezek oldal irányú nyiladékai bizonyultak a halfajok számára kedvezőbb élőhelyeknek. Mintavételezéseink során a védett réti csík (Misgurnus fossilis, LINNAEUS , 1758) 5 példányát mutattuk ki, mely igen jó adat a tó faunája szempontjából.