„THE YURT” ÉLMÉNY EGY ÉLETEN ÁT - Kerék-Beleznay Zsuzsanna (2016)
Manapság a fiataloknak nincs könnyű dolguk, ha vállalkozni szeretnének. Ez jól látható a különböző kimutatásokból, amelyek szinte kivétel nélkül arra a következtetésre jutnak, hogy a fiatalok ugyan szeretnének vállalkozni, azonban mégsem mernek. Ennek több oka is lehet, ilyenek az anyagi gondok, a vállalkozási szellem hiánya, az időhiány, és ha például valaki nem találja meg a megfelelő piaci rést. A vállalkozói létforma központi szerepet töltött be az életemben, tekintettel arra, hogy vállalkozó szülők gyermekeként nőttem fel. Édesapám étteremtulajdonos volt, ennek köszönhetően beleláttam az étterem mindennapos működtetésébe. Sajnos már 2006 óta tapasztalható volt a vendéglátóipar forgalmát érintő stagnálás, amit a 2009-ben jelentkező gazdasági válság csak tovább rontott. Most 2016-ban viszont láthatjuk, hogy újra egyre nő a fogyasztás, valamint a kereslet a luxustermékek, szolgáltatások iránt és egy teljesen másfajta fogyasztói magatartással kell számolnunk, mint előtte. Az emberek egyre jobban szeretik a „luxust” és a múltat ötvözni, így jutott az eszembe, hogy ideje megalapítani az első luxus „jurta éttermet”, amelyhez jurta szálláshely is párosul. Azzal viszont tisztában voltam, hogy ennek a megtervezése nem egy kis feladat, így felkerestem hasonló szolgáltatást nyújtó „komplexumot”, valamint jurta készítő mestereket, akiktől valós árajánlatot valamint tanácsokat kaphattam. Utána jött a piac elemzése, versenytársak felmérése, marketing és pénzügyi tervezés, valamint annak a megtervezése, hogy a fedezetet miből tudom erre a nem csekély összegű vállalkozásra megteremteni.