Lakott területek közelében élő vaddisznók (Sus srcofa) mozgáskörzetének és élőhely-használatának vizsgálata - Keszler György (2016)
A 2015/16-os évben két nőivarú vaddisznót (Sus scrofa) jelöltünk meg Vectronic ProLight típusú GPS jeladó nyakörvvel. A vizsgált időszak alatt a két egyedtől összesen 15057 koordinátapont érkezett a megfigyelt időszakban. A használt területről részletes élőhely térképeket készítettünk először terepi élőhely felméréssel, majd Google Earth Pro szoftverben. Ugyanebben a szoftverben dolgoztam fel a beérkezett koordinátapontokat. A kész adatokból kimutatásokat készítettem amelyek kiterjednek a mozgáskörzetre, az aktivitásra és az élőhely használatra. A dolgozatban ezen tényezők, éves valamint időszakos alakulására is kitértem. Megállapítható hogy a lakott területeken élő vaddisznók nem csak váltó vadként vannak jelen, hanem egész évben a lakott területekhez kötődnek.